Aşureyi kim sevmezki bende ablamın bekarken yaptığı ve içeriğinde fazla malzemesi olmamasına rağmen yediğim aşureyi hatırlıyorum işte O kadar seviyorum aşureyi...
Malzemeler;
- 500 gram aşurelik buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 çay bardağı ceviz
- 2 su bardağı süt
- 1 çay bardağı kuş üzümü
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 kg tozşeker
- 1 su bardağı çekirdeksiz üzüm
- 1 su bardağı fıstık
- 1 su bardağı kuru incir
- 1 su bardağı fındık
- 1 su bardağı badem
- 1 su bardağı kayısı
- 1 çorba kaşığı dolma fıstığı
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 adet limon kabuğu
- 1 adet portakal kabuğu
- 1 adet elma
- 1 adet ayva
- 1 çay kaşığı tuz
- Karanfil
- Susam
Süslemesi için;
- Mevsimine göre nar
- Tarçın,hindistan cevizi
- fındık,fıstık,kuru kayısı,kuru incir,badem
Aşurenin Hazırlanışı;
Aşureye başlamadan önce buğdayı ayıklayıp, geceden bol su ile ıslatınız. Ardından fasulye, pirinç ve nohutu da ayrı ayrı ıslatarak birgün sonrası için ayrı ayrı haşlayınız. Haşladığınız malzemeleri süzdükten sonra kabuklarını soyarak hazırlayınız. Bir tencereye buğdaylar ile birlikte buğdayların yaklaşık iki misli kadar su koyunuz. Sonra ağır ateşte hiç karıştırmadan buğdaylar iyice yumuşayıp, helmeleninceye kadar pişiriniz. Sonra buğdaya daha önceden haşlayıp hazırladığınız nohutu, fasulyeyi ve pirinci ilave edip, iyice pişiriniz. Ayrı ayrı kaselere bademi,fındığı,fıstığı,kayısı, incir ve üzümü sıcak suya ıslayın.elma ve ayvayı minik doğrayıp aşureye ekleyelim.Ve iki parçaya ayırdığımız bademi fındığı,kayısıyı,inciri,cevizi aşureye ekliyoruz..Limon kabuğu ve portakal kabuğunuda ekliyoruz. Şekerini sütünü ekleyip 10 dakika daha kaynatınız. Tatlıyı ateşten alıp, kâselere boşaltınız. Soğuduktan sonra üzerlerine tarçın,nar, ceviz, dolmalık fıstık,badem,fındık,kayısı,incir ile süsleyerek ikram edebilirsiniz..
Aşure pişirmek Osmanlıdan sonra daha önem kazanmıştır. Nuh peygamber zamanından geldiği de bilinmektedir. Herkes aşurenin varoluş hikayesinin Hz. Nuh tufanı ile başladığını bilmektedir. Hz. Nuh, Hz. İdris peygamberden sonra kavmine gönderilen peygamberden biridir. Aşurenin hikayesi ise şu kıssaya dayanmaktadır.
Hz. Nuh emre itaat ederek büyük bir gemi yapar ve kendisine iman eden ne kadar mümin varsa onları gemiye bindirir. Her cinsten birer çift hayvanı da yanlarına alır. Ve Allah sonunda büyük tufanı koparttır. Gökten yağan yağmurlar ve yerden fışkıran sular bütün yeryüzünü kaplar. Ten nur'un kaynaması ile gemi hareket eder.
Sadece gemiye binen müminler kurtulur. Gemi aylarca suda kalır. Bu zaman zarfında yanlarına aldıkları yiyecekler tükenmeye başlar. Geriye kalan yiyecekleri bir kazanda toplayarak bir çorba pişirmeye başlarlar. O zamanda yapılmış çorbaya bugün Aşure diyoruz. Aşurenin hikayesi de bir rivayete göre bu kıssaya dayanmaktadır. Yüzyıllardan bu yana değişmeyen bir gelenek haline gelmiştir Aşure. Osmanlı zamanında bu aya çok önem verilir idi. Muharrem ayının 10. günü oruçla başlanırmış güne, kazanlarca aşureler yapılıp eşe dosta, konu komşuya dağıtılırmış. O zamanda aşure dağıtan gönüllü "aşure sebilcileri" varmış. Fakire, fukaraya aşure dağıtırlarmış.
2007 yılında 29 Ocak ayın’a rastlar-ki bu gece aşure gecesi,ertesi gün de aşure günüdür..
Bu günün bir öncesi ve bir sonrası na gelen iki gün oruç tutulması sünnettir.
Bir gün evvel ve bir gün sonra tutulan oruç,meleklerin ,peygamberlerin , şehitlerin ve Salihlerin ibadetleri gibi sevap kazanır.
O gün akrabaları ziyaret etmek, ilim veya zikir yapılan yerde bulunmak, sadaka vermek, çok selam vermek, çoluk çocuğu sevindirmek, o gün eve ufak-tefek erzak almak,bol- bol dua etmek,kuşluk vaktinde iki-öğle ile ikindi vakitleri arasında dört rekat namazı bu gün için kılmak , ”lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-aziym” duasını ümmeti-Muhammed in selameti ve kurtulması için okumak ve aşure gününe gusül abdesti alarak başlamak.
Aşurenin dinsel niteliğine ilişkin halk arasın da söylentiler şunlardır;
- Yerlerin ve göklerin bu günde yaratıldığına inanılması
- Hz İdris in göğe çıkması
Besin değeri yüksek olan aşurenin bir pozisyonun da yaklaşık 500-600 kalori bulunmaktadır.Az miktarda malzemenin pişirilmesine rağmen çok bereketli olan arşenin bu özelliğini pişirince ;
“aşure can a can katar
Aşık Muhlis Denizer'in mısraları sanırız çok iyi anlatmaktadır.
4 yorum:
canım ellerine emeklerine sağlık..
aşure malzemeleri hazır annemle yapacağız bizde yarın:)
Denizcim ALLAH kabul etsin Anneyede sevgiler selamlar elinize sağlık canım...
Aşureyi çok severim. Her sene aşure ayında annem yapar :) Bu resimdeki de çok lezzetli görünüyor, elinize sağlık.
teşekkür ederim beğenmenize sevindim bu aşureyi kayınvalidem yaptı ellerine sağlık kendisinin:)
Yorum Gönder