21 Ara 2010

AŞURE


Aşureyi kim sevmezki bende ablamın bekarken yaptığı ve içeriğinde fazla malzemesi olmamasına rağmen yediğim aşureyi hatırlıyorum işte O kadar seviyorum aşureyi...

 
 


Malzemeler;
  • 500 gram aşurelik buğday 
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 2 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı kuş üzümü
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 kg tozşeker
  • 1 su bardağı çekirdeksiz üzüm
  •  1 su bardağı fıstık
  • 1 su bardağı kuru incir
  • 1 su bardağı fındık
  • 1 su bardağı badem
  • 1 su bardağı kayısı 
  • 1 çorba kaşığı dolma fıstığı
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 adet limon kabuğu
  • 1 adet portakal kabuğu 
  • 1 adet elma
  • 1 adet ayva
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Karanfil
  • Susam
Süslemesi için;
  • Mevsimine göre nar
  • Tarçın,hindistan cevizi
  • fındık,fıstık,kuru kayısı,kuru incir,badem


Aşurenin Hazırlanışı;

 
Aşureye başlamadan önce buğdayı ayıklayıp, geceden bol su ile ıslatınız. Ardından fasulye, pirinç ve nohutu da ayrı ayrı ıslatarak birgün sonrası için ayrı ayrı haşlayınız. Haşladığınız malzemeleri süzdükten sonra kabuklarını soyarak hazırlayınız. Bir tencereye buğdaylar ile birlikte buğdayların yaklaşık iki misli kadar su koyunuz. Sonra ağır ateşte hiç karıştırmadan buğdaylar iyice yumuşayıp, helmeleninceye kadar pişiriniz. Sonra buğdaya daha önceden haşlayıp hazırladığınız nohutu, fasulyeyi ve pirinci ilave edip, iyice pişiriniz. Ayrı ayrı kaselere  bademi,fındığı,fıstığı,kayısı, incir ve üzümü sıcak suya ıslayın.elma ve ayvayı minik doğrayıp aşureye ekleyelim.Ve iki  parçaya ayırdığımız bademi fındığı,kayısıyı,inciri,cevizi aşureye ekliyoruz..Limon kabuğu ve portakal kabuğunuda ekliyoruz. Şekerini sütünü ekleyip 10 dakika daha kaynatınız. Tatlıyı ateşten alıp, kâselere boşaltınız. Soğuduktan sonra üzerlerine tarçın,nar, ceviz, dolmalık fıstık,badem,fındık,kayısı,incir ile süsleyerek ikram edebilirsiniz..

 



Gelin beraberce Aşure'nin hikayesini okuyalım...

Aşure pişirmek Osmanlıdan sonra daha önem kazanmıştır. Nuh peygamber zamanından geldiği de bilinmektedir. Herkes aşurenin varoluş hikayesinin Hz. Nuh tufanı ile başladığını bilmektedir. Hz. Nuh, Hz. İdris peygamberden sonra kavmine gönderilen peygamberden biridir. Aşurenin hikayesi ise şu kıssaya dayanmaktadır.

 
Oğulları olan, Sam, Ham ve Yasef kendisine iman etmelerine karşın Kenan ve kavminden pek çok kimse ona inanıp iman etmez. 1000 seneden fazla Allah'ın emirlerini kavmine tebliğ etmesine karşın ne yazık ki çok zulme uğrar ve onların alaylarına maruz kalır. Sonunda kavmini Allah'a şikayet eder. Allah, Hz. Nuh'a çok büyük bir gemi yapmasını emreder. Ve ona yardım etmesi için Cebrail (as) kendisine yardımcı gönderir.
Hz. Nuh emre itaat ederek büyük bir gemi yapar ve kendisine iman eden ne kadar mümin varsa onları gemiye bindirir. Her cinsten birer çift hayvanı da yanlarına alır. Ve Allah sonunda büyük tufanı koparttır. Gökten yağan yağmurlar ve yerden fışkıran sular bütün yeryüzünü kaplar. Ten nur'un kaynaması ile gemi hareket eder.
Sadece gemiye binen müminler kurtulur. Gemi aylarca suda kalır. Bu zaman zarfında yanlarına aldıkları yiyecekler tükenmeye başlar. Geriye kalan yiyecekleri bir kazanda toplayarak bir çorba pişirmeye başlarlar. O zamanda yapılmış çorbaya bugün Aşure diyoruz. Aşurenin hikayesi de bir rivayete göre bu kıssaya dayanmaktadır. Yüzyıllardan bu yana değişmeyen bir gelenek haline gelmiştir Aşure. Osmanlı zamanında bu aya çok önem verilir idi. Muharrem ayının 10. günü oruçla başlanırmış güne, kazanlarca aşureler yapılıp eşe dosta, konu komşuya dağıtılırmış. O zamanda aşure dağıtan gönüllü "aşure sebilcileri" varmış. Fakire, fukaraya aşure dağıtırlarmış.

 
İnsanların beslenme alışkanlıkları; yaşadıkları zaman, yer, coğrafi koşullar, ekonomik durum ve dini inanış gibi bazı nedenlerden etkilenmektedir.

 
Aşure bir yemek değil bir tatlı çeşididir.

 
Aşure kelimesinin aslı “âşûrâ”dır.

 
Kameri takvimine göre kurban bayramından sonraki ay ilki olan muharrem ayının onuncu günüdür
2007 yılında 29 Ocak ayın’a rastlar-ki bu gece aşure gecesi,ertesi gün de aşure günüdür..
Bu günün bir öncesi ve bir sonrası na gelen iki gün oruç tutulması sünnettir.

 
Aşure günü oruç tutmak dinimiz ce yasaktır.
Bir gün evvel ve bir gün sonra tutulan oruç,meleklerin ,peygamberlerin , şehitlerin ve Salihlerin ibadetleri gibi sevap kazanır.

 
Hadisi şeriflere göre;tavsiyeler aşağıda açıklamıştır.
O gün akrabaları ziyaret etmek, ilim veya zikir yapılan yerde bulunmak, sadaka vermek, çok selam vermek, çoluk çocuğu sevindirmek, o gün eve ufak-tefek erzak almak,bol- bol dua etmek,kuşluk vaktinde iki-öğle ile ikindi vakitleri arasında dört rekat namazı bu gün için kılmak , ”lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-aziym” duasını ümmeti-Muhammed in selameti ve kurtulması için okumak ve aşure gününe gusül abdesti alarak başlamak.
Aşurenin dinsel niteliğine ilişkin halk arasın da söylentiler şunlardır;
- Yerlerin ve göklerin bu günde yaratıldığına inanılması

 
- Hz Yunus un balığın karnından çıkması

 
- Hz Eyyyub un hastalıklardan kurulması
- Hz İdris in göğe çıkması

 
- Hz Musa nın Kızıldeniz i geçmesi ve firavunlara helak olması,sonradan da kurtulması

 
- Hz İsa nın doğumu, Ölümden kurtulup diri olarak göğe çıkması

 
- Kıyametin bu gün kopacağına inanılması

 
- Hz. Âdem in tövbesinin kabul edildiği gün

 
- Hz İbrahim in ateşte yanmaktan kurtulduğu gün

 
- Hz Yakup un oğlu Yusuf a kavuştuğu gün

 
- Hz Nuh un gemisinin tufandan kurtulup suların çekildiğin de Cudi dağına oturduğu gün. Yine bu inanışa göre Hz.Nuh gemide kalan erzakların hepsini karıştırıp sulu bir yiyecek pişirilmesini söylemiş.Tufandan kurtulanlar da içtikleri bu tatlı çorba ile bayram etmişler.O günün anısına da bu tatlı çorbanın yapımına devam edilmiştir.

 
- Hz Hüseyin in Kerbele da Muharrem ayının onuncu günü şehit edilmesi ve onunla beraber burada ölenlerin hatırası , ruhları için pişirilip dağıtılır olmuş.

 
- Müslümanlar arasında aşure denen çorbanın pişirilip gelen misafire ikramı komşulara dağıtılması geleneği komşuluk ilişkilerini geliştirme , hayır işlemek, hediyeleşmek, gönül almak toplumsal birlikteliği devam ettirmek için güzel bir vesile olmuştur.

 
Trakya da inanışa göre;aşure tenceresinin kapağı 1,5 yasini şerif okunarak dua ile açılır.Kapak içine birikmiş buhar ile parmak ıslatılır, ev halkının gözlerine göz kapaklarına göz altlarına göz içlerine gelen kısımlara “besmele” ile hafifçe şifa niyetiyle sürülür.Aşure nin anlamını bilip ihlas la yemek kişiye şifa verir.
Besin değeri yüksek olan aşurenin bir pozisyonun da yaklaşık 500-600 kalori bulunmaktadır.Az miktarda malzemenin pişirilmesine rağmen çok bereketli olan arşenin bu özelliğini pişirince ;
“aşure can a can katar

 
pişirince bir köye yeter”
Aşık Muhlis Denizer'in mısraları sanırız çok iyi anlatmaktadır.

 
Alıntıdır,,

17 Ara 2010

KIYMALI LAZANYA (LASAGNE-İTALYA)


Bende  garfieldinde en sevdiği yemeği çok sevdim  bu çok lezzetli bir yemek makarnalı ve kıymalı bir yemek lazanyayı haşlamadan yapılıyor buyurun görüntü konuşsun izninizle...



Malzemeler;
  • 10 yaprak lazanya,Dilediğiniz kadar yaprağı arttırabilir kat sayısınıda fazla yapabilirsiniz..
  •  1 su bardağı kaşar peyniri
Beşamel sos için;
  •  2 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 yemek kaşığı kadar un (azar azar ekleyin, topaklanır fazla gelirse eklemeyi kesin)
  • 3 su bardağı kadar süt (ayrandan biraz daha koyu kıvamda olacak, lazanyayı yumuşatması için normal beşamel sostan biraz daha sıvı olmalı) 
  •  tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber
Kıymalı harç;
  •  300 gr. kıyma
  • 1 büyük soğan 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 silme yemek kaşığı domates salçası
  •  2 -3 adet domates 
  •  tuz, karabiber,pulbiber,sıvıyağ
 
Hazırlanışı;
Kıymayı biraz yağ ile kavurmaya başlayın. Suyunu bırakıp yarısını çektikten sonra yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin. Soğanlar solduktan sonra salçasını ekleyip kavurun. Sarımsağını ekleyin. Küp küp doğradığınız domatesleri ekleyip domatesler pişene kadar ağzını kapatıp bekleyin. Domatesler piştikten sonra altını kapatın.
Aynı anda beşamel sosu da hazırlayın. Tereyağını eritip çırpma teli ile karıştırarak unu ekleyip kısa bir süre kavurun. Un topak topak olursa sütü eklediğinizde de çözülmez, tereyağının içinde erimiş sıvı bir un kütlesi olması gerekir. Karıştırmaya devam ederek sütü azar azar ekleyin. Göz göz olana dek karıştırarak pişirin. Tuz ve karabiberi de ekleyin. Soğumaya başladıkça katılaşacağını da hesaba katarak çok koyu kıvamlı olmayan sosunuzu hazırlayın.
Beşamel sos ve kıymalı iç sıcakken yemeğimizi hazırlayacağız ki lazanyalar yumuşasın, çünkü lazanyaları haşlamadan kullanacağız.
Ben dikdörtgen borcam kullandım. Diklemesine yan yana üç lazanya tam sığdı. Borcama bir kepçe beşamel sostan yayıp bir kat lazanya serin. Lazanyanın üzerine kıymalı içten ince bir kat olacak şekilde eşit olarak yayın. Onun üzerine tekrar bir kepçe kadar beşamel sostan dökün. Tekrar lazanya koyarak iç harç bitene kadar bu sırayla işlemleri tekrar edin. En üste bir kat lazanya serip sadece beşamel sosun kalanını dökün. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip fırına verin. Kaşarlar kızarana kadar pişirin.



 
Afiyet Olsun :)


15 Ara 2010

BEBEK SEBZE ÇORBASI

Çok faydalı sebzeler vitamin deposu benim minik kızım Elif Ecem bayılıyor sebze çorbasına içeriğine istediğim gibi değişik sebzeler katıyorum hergün severek yiyor minik kızım:)

Malzemesi;
  • 1 kaşık pirinç,
  • 1 adet kabak,
  • 1 adet orta boy patates,
  •  1 adet küçük havuç,
  • 1 adet küçük kuru soğan,
  • 1 kaşık sıvıyağ,
Hazırlanışı;
Öncelikle pirincimizi yıkayalım ve havucumuzu soyup rendeleyelim ,patatesi soyup küp küp doğrayalım,soğanın kabuğunu soyup minik minik doğrayalım,kabağın kabuğunu soyup minik minik doğrayıp su ilave edip kaynatalım
 çorbamızı sıvıyağı ekleyelim ve çorbamız pişince süzgeçte ezelim veya blendırdan geçirelim bebek çorbamız hazır..

Afiyet Olsun MeleĞİME :))


1 Ara 2010

YABAN MERSİNLİ KEKİM


Bu keki büyük görümcem gelince yapmıştım kutayında çok hoşuna gitmişti...
Yaban mersini üzüm kurusuna benziyor aldığımda bozulur diye buzluğa atmışım unutmuştum..Biz çok beğendik benim büyük kızımın ecriniminde  dediği gibi sen bilirsiniz yana siz bilirsiniz  :)




Malzemeler;
  • 3 su bardağı un,
  • 1 su bardağı süt,
  • 1 su bardağı şeker,
  • 3 adet yumurta,
  • 1 paket vanilya,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 tatlı kaşığı tarçın,
  • dilediğiniz kadar ceviz,
  • dilediğiniz kadar kuru yaban mersini,

Hazırlanışı;
İlk olarak şekeri ve yumurtaları bir kaç dakika çırpalım daha sonrada diğer  malzemeleri ilave edip karıştıralım..Daha sonra yaban mersinimizi sıcak suda bekletelim ve un ekleyelim ve kekimize ilave edelim una eklememiz yaban mersininlerinin bir arada değil eşit miktarda dağılması için daha sonra ceviz parçaları ve tarçını ilave edelim karıştıralım kekimizi ve kek kalıbını yağlayıp  un  ekleyelim ve kekimizi kalıbımıza dökelim..Önceden ısıttığımız fırınımıza kekimizi verelim...

Afiyet Olsun:))

İşte Bir Dilim Aşklarım