29 Eyl 2010

PAÇANGA BÖREĞİ


Yemekteyiz yarışmasının meşhur böreği çoğu yarışmacı bu böreği yaptı izlediğiniz üzere bende yemekteyizden öğrendim bu böreği hoşumuzada gitti..Ve her börek yapılacağı zaman bu böreği yaptık..Çok oldu yapmayalı kayınvalidemde benden öğrendi kolaymış  bende yapayım dedi :) Biz genelde pastırma ve kaşarla yapıyorua ama asıl tarifi şöyle...

Malzemeler;
  • 2 Adet yufka,
  • 2 adet domates,
  • 2 adet çarliston biber,
  • 100 gr pastırma (çemensiz)
  • 100 gr rende kasar,
  • Bir tutam maydanoz,

Kızartmak için;
  • Sıvı yağ,

Hazırlanışı;
Yufkaları dört üçgen elde edecek şekilde kesin. Pastırmaları ince ince dilimleyin doğradığınız biber ve domatesle teflon tavaya koyarak 1-2 dakika sote edin (isteğe göre çiğdende kullanabilirsiniz). Soğuyunca kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Yufkayı kalın bir sigara böreği şeklinde sarın.Tüm yufkalar bitene kadar bu işleme devam edin.Yufkalar bittikten sonra kızgın yağa atarak altlı üstlü kızartın. Soğutmadan ikiye bölerek sıcak olarak servis yapın.

Afiyet Olsun :)

28 Eyl 2010

KÖZLENMİŞ BİBER YOĞURTLAMASI

Çok pratik bir şekilde közlenmiş biberimizi yoğurt ilavesi ile yemeğimizin yanında harika bir meze yapabilirsiniz çokta vakit almıyor..

Malzemeler;
  • Çarliston biber,
  • Yoğurt,
  • Sarımsak,
  • Sıvıyağ,
  • Pul biber,

Hazırlanışı;
Çarliston biberimizi közleyelim kabuğunu soyalım üç parçaya keselim diğer taraftanda sarımsağı rendeleyip yoğurdumuzla karıştıralım ve közlenmiş biberlerimizi servis tabağına alalım biraz yağ gezdirelim üzerine sarımsaklı yoğurdumuzu ekleyip pulbiberle süsleyip servis yapalım..


 
Afiyet Olsun ;)

EV BAKLAVASI



Kendim ellerimle açtığım bu baklavayı görümcemin tarifi üzerine birazda yardımıyla açtım ve yaptım..
Çok istediğim birşeyide daha eklemiş oldum bloğuma ve öğrenmişte oldum..Beğenileri ve yorumlarıda aldıktan sonra fotolarda çekildi...Kısa ve öz güzelde oldu..Asla hayır diyemeyeceğiniz bir ev baklavası tarifi deneyin derim:))


Malzemeler;

Şerbeti için;

  • 5 su bardağı şeker,  

  • 5 su bardağı su,

  • Yarım limonun suyu

Hamuru İçin;

  • Alabildiği kadar un,

  • 1 su bardağı süt,

  • 1 çay kaşığının ucuyla soda kabartma tozu,

  • 1 Çay bardağı sıvıyağ, 

  • 1 Çay kaşığı sirke,

  • 1 yumurta,

İç Malzemesi;

  • 250 gr iri dövülmüş ceviz,
Hamuru açmak için;

  • Buğday nisastası Alabildiğince,

Üzeri İçin;

  • 150 gr eritilmiş kızgın margarin, 
  • Birazda sıvıyağı,
Hazırlanması;
Hamur malzemeleri ile poğaça hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yapın.Hamuru isterseniz 15-20 dakika dinlendirin.Ben bezeleri yaptım öyle dinlendirdim 3 eşit parçaya ayırın.Buaradada şerbetini yapın kaynamaya yakında limon sıkın..
Her parçadan 12 adet küçük parçalar koparın. Kopardığınız parçalara elinizle yuvarlayın. Her küçük bezeyi merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açın. aralarına bolca nişasta serperek 12 parçayı üstüste koyun. Yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın.12'lİ bir grubu alıp merdane ile tepsinin genişliğinde açın. Bunu tepsiye serip üstüne ceviz içinin yarısını serpin. ikinci grubu da açıp üzerine serin. kalan cevizleri de bunun üzerine serpin. son grubu da açıp en üste serin.
Tepsideki yufkaları baklava dilimi şeklinde dilimleyin. Her yanına eşit miktarda- 150 gr kızgın tereyağı gezdirin. 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.Fırından çıkartıp baklavayı soğutun. Şerbet ılık baklava soğukken şerbeti tepsinin üzerine gezdirin. 4-5 saat sonra servis yapın.
 
Afiyet Olsun:)

24 Eyl 2010

FİNCAN KEKİ

Fincan kekini ilkkez görünce bende şaşırdım bunun özelliği ne dediler fincanda pişmesi dedim bende ailemde bu nasıl bişey diye şaşırdı hemen öneriler verildi ama ben tarifine saygımdan ötürü fincan kekini tarifindeki gibi yaptım bu seferlik...Cappuccino eşliğinde süper olur benim tavsiyem:))


Malzemeler;
• 3 adet yumurta

• 1 su bardağı toz şeker

• 1 su bardağı süt

• 3 yemek kaşığı kakao

• 2,5 su bardağı un

• 1 paket vanilya

• 1 paket kabartma tozu

• Üzeri için Pudra şekeri

Hazırlanışı;

 Şeker ve yumurtaları krema kıvamına gelene kadar mikser ile çırpın.

Süt, un, vanilya, kakao ve kabartma tozu ekleyip tahta bir kaşık ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.

Karışımı büyük boy kahve fincanlarının yarısına gelecek şekilde doldurun.

 Fincanları uygun bir tencereye yerleştirin ve tencereyi fincanların yarısına gelecek kadar ılık su ile doldurun.

Tencerenin üzerini bir mutfak bezi ile kapatın ve üzerine tencerenin kapağını sıkıca kapatın.

Su kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte tencerenin kapağını hiç açmadan 25 dk. pişirin.

Ocağın altını kapatın ve kapağı hiç açmadan 15 dk. bekletin.

Üzerine pudra şekeri serperek servis edin.
Notlar;

• Keklerinizin üzerine krema sıkıp, taze mevsim meyveleriyle süsleyerekte servis edebilirsiniz.

• Eğer kekleri fincandan çıkarıp servis etmek isterseniz fincanları önceden yağlamalısınız.



Afiyet Olsun ;)

23 Eyl 2010

HASAN PAŞA KÖFTESİ


 
Efendim bu paşaların paşası hasanpaşa köftesi tam ağzınıza layık süper bir ana yemek ama acele etseniz iyi olur nedenmi köftenin lezzetinden çünkü hiç size kalmayabilir:))
Bu Tabağıda canım eşim almıştı bana:))
Harika bir köfte ile patates aşkı bunuda şiddetle tavsiye ederim....

 
Malzemeler;
Köfte Malzemeleri;
  • 750 gr kıyma,
  • 1 baş kuru soğan,
  • 1 Tutam maydanoz,
  • 1 Tane yumurta,
  • 4,5 dilim bayat ekmek içi,
  • Tuz,Karabiber,

 
Püresi İçin Malzemeleri;
  • 3-4 tane patates,
  • 2 yemek kaşığı tereyağı,
  • Yarım su bardağı süt,
  • Tuz,

 
Salçalı Sosu için;

 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 Yemek kaşığı un,
  • 1 su bardağı su,

 
Hazırlanışı;

 
Püresi için patatesleri soyup, haşlayın. püre ezeceğiyle ezin.Tencerede tereyağını eritin. patatesleri ekleyin.Sütü yavaş yavaş karıştıra karıştıra ekleyin.En son tuzunu koyup püre yapın.

köfte malzemelerini karıştırın.Köftemizi rula yapıp fırına verelim veya Harçtan cevizden büyük parçalar koparıp ortası çukur köfteler yapın. köfteleri yağlanmış fırın tepsisine dizip üzerine 2 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirin. 200C fırında 15-20 dakika pişirin. kurumadan alalım köftelerimizi..

Fırından çıkarıp çukurlara 1 çorba kaşığı püre yerleştirin. 1 yemek kaşığı salçayı yağda kavurun ve unuda ilave edin biraz kavurup suyla özleşsin  köfte tepsimizin kıyılarına gezdirin. tekrar fırına koyup pembeleşene kadar pişirin.
 
Afiyet Olsun :)

21 Eyl 2010

KURUN İNCİR TATLISI

 
Lif açısından zengin olan bir meyvemiz incir kimimizde yemiş olarak söyleriz..
Bugün başıma gelen birşeyle devam etmek istiyorum izninizle kafanızı biraz ağrıtacacağım :))
Biri geldi cafeye ve fax çekilmesi gerekiyormuş asata ama bitürlü gitmeyen faxsın beni delirten müşterinin bugünki bütün enerjimi alıp gideceğini nerden bilebilirdimki 5 kez denememe rağmen gitmedi fax halbuki bir önceki müşteriminkini 2.kez gitti fax..
Bu tabikide benim veya fax cihazının hatası değildi karşıdakilerin hatası idi...Benimmi hatam diyor Fax cihazı koyduysak illaki fax gidecek diye birşey yok yani herkesle bukadar ilgilensek uğraşsak başka müşteriler beklesinmi yani bune artık dedim sabrettim ama sonunda patladım...
Kızım bir yandan durmaz ağlıyor diğer yandan müşteri fax çek tekrar diye ısrarı ve dayanamadım artık başka müşterimde dayanamayıp niye kadını üzüyorsun yapamadı işte dedi gitsin diye..
Ama bu benim hatam değildi ama adam ısrarı ve bugün bu fax gidecek demesi ve yapamadığımı söyleyip bitürlü gitmemesi benim sinirlerimi altüst etti bebeğim acıktı durmaz benimde çocuğum var diyor bide borcu varmış asata ben neyapayım gitmedi yani bunu paylaşmak yazmak istedim nekadar doğru bilemedim ama bu sıkıcı bir olaydı biraz olsun sinirlerim geçsin diye yazmak istedim...

 
Şimdide bu güzel enerji deposu incir tatlımızın tarifine geçelimmm :)

 

 

 
Malzemeler;
  • 400 Gr. Kuru İncir,
  • 1 Su Bardağı (iri çekilmiş) Ceviz,
  • 1 Çay kaşığı susam (bu benim tercihim)
  • 1 Çay Kaşığı Tarçın,
  • 4 Yemek Kaşığı Şeker,
  • 1 Su Bardağı Su,
  • 1 Su Bardağı Süt,

 
Hazırlanışı;

 
İncirleri güzelce yıkayın ve saplarını kesmeden yarım saat kadar, ılık suda bekletin.

 
İncirler yumuşayınca, alt tarafından içli köfte oyar gibi delik açın.

 
Ceviz ve tarçını karıştırın. İncirlerin içine bir tatlı kaşığı kadar koyun ve elinizde yuvarlayarak alttaki deliğin kapanmasını sağlayın.

 
Yayvan bir tencereye, sapları üste gelecek şekilde dizin.

 
Ayrı bir kapta süt ve suyu ısıtın (kaynatmanıza gerek yok) şekeri ekleyerek eritin.

 
Sütlü karışımı incirlerin üzerine gezdirin ve orta ateşte 15-20 dk. pişirin.

 
İncirler sıcakken bir servis tabağına alın ve tencerede kalan sosu üzerlerine gezdirin.

 
İyice soğuyunca, üzerine bir parça kaymak ekleyerek veya damak tadınıza en uygun şekilde servis yapın.

 

 
Afiyet Olsun ;)

9 Eyl 2010

RAMAZAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN



Babamın adı ramazan görümcelerimin oğluşlarının adıda ramazan ve kayınpederlerinin adıda ramazan bizim evde hep ramazan görümceminde dediği gibi bizim evden ramazan hiç gitmediki
En güzel bayramlar hep çocukluğumuzda geçirdiğimiz bayramlardır öyle değilmi?
Hep deriz ya nerde o eski bayramlar diye nerde o eski kalabalık bayramlar şimdi herkes internet cafelerde bizde bayramlarımızı cafede geçiriyoruz artık bayramlarında bir anlamıda kalmadı...

Küskünlerin barıştığı, sevenlerin bir araya geldiği, rahmet ve şefkat dolu günlerin en değerlilerinden blog arkadaşlarımın ve müslüman kardeşlerimin ramazan bayramı mübarek olsun...

İYİ BAYRAMLAR DİLERİM..

5 Eyl 2010

YÜKSÜK ÇORBASI



Davetlerde misafirleriniz için yapabileceğiniz göze ve damağa hitap eden yüksük çorbamız fazla söze gerek yok buyurun yüksük çorbası tarifimiz...Önce marifetli presnsesim;)



Ecrinim Küçükprensesimde elinin hamuruyla anneye yardım ediyor :)


Malzemeler;
  • ½ çay bardağı nohut,
  • 2 yemek kaşığı kıyma,
  • 1 adet yumurta,
  • 1 su bardağı un,
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ,
  • 3 yemek kaşığı tereyağı,
  • 2 yemek kaşığı salça,
  • 6-7 su bardağı su,
  • tuz,karabiber,nane,
  • 3 yemek kaşığı limon suyu,

Hazırlanışı;
Nohudumuzun bir gün önceden 1 su bardağı su ile ıslatalım.
Su ile nohutlarımızı pişinceye kadar haşlayalım.Undan yarım yemek kaşığı ayıralım,kalan una yarım tatlı kaşığı tuzla karıştıralım.Unun ortasını açalım yumurtayı kırıp suyu azar azar ekleyerek katı bir hamur hazırlayın.3,5 dakika yoğurup üzerini nemli bir bezle örtün ve 5 dakika dinlensin.
Hamuru yarım kaşık undan kullanarak 1 mm kalınlıkta açın,dikiş yüksüğüyle kesin ve dinlendirin.(ben mantı bıçağıyla kestim)


Kıymaya yeterince tuz ve karabiber ilave edip yoğuralım.Fındık büyüklüğünde köfteler yapalım.Teflon tavaya koyduğunuz sıvıyağd köfteleri pembeleşinceye kadar kızartalım.Salça ve nohudu ekleyip biraz daha su ve tuz ekleyip karıştıralım.Hamurları kaynayan karışıma katın,10 dakika pişirip köfteleri ilave edin 5 dakika daha kaynatıp.Tereyağını tavada eritip naneyi ekleyin ve 1-2 dakika kızdırın.Naneli tereyağına limon suyu ile çorbanın üzerine gezdirip,kaynayınca ateşten alıp servis yapalım..

~Afiyet Olsun~

~"'v'"~BALIK KÖFTESİ~"'v'"~

Çok lezzetli ve çocukların seveceği bir köfte, balık köftesi besleyici ve doyurucu...

 
 
Ben ilk denememde balıktan yaptığım köftelerin kılçığını ayıklamayı bitirememiştim ondan sonrası basit bu nedenlede ikinci denememde konserve ton balığıyla yaptığım balık köftem çok pratik ve tadıda gerçekten lezzetli oldu..Şiddetle tavsiye ediyorum bana güvenin.. Şimdide afiyet olsun ;=)

 

 
Malzemeler;
  • 1 kilo balık (mezgit,palamut)
  • 1 adet kuru soğan,
  • 4 adet patates,
  • 1 adet havuç,
  • 1 adet defne yaprağı,
  • 2 adet yumurta,
  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi,
  • yeterince tuz ve karabiber,

 
Kızartmak için;
  • yeterince un,
  • yeterince yumurta,
  • yeterince galeta unu,
  • yeterince sıvıyağ,

 
Hazırlanışı;
Balıkları,dörde böldüğümüz kuru soğan,kabuğunu soyduğumuz havuç,defne yaprağı,yeterince tuz ve su ile birlikte haşlayalım.
Haşladığımız balıkları süzüp,derilerini ve kılçıklarını ayıklayalım.
Patatesleride kabuklu olarak,haşlayalım.Patateslerin kabuklarının patlamamasına,dolayısıyla su çekmemesine dikkat edelim.
Patatesleri,haşladıktan sonra soğutup,kabuklarını soyalım ve rendenin iri gözüyle rendeleyelim.
Patates rendesine,kaşar peyniri rendesini,ayıkladığımız balıkları,2 adet yumurtayı,yeterince tuz ve karabiberi koyup,iyice yoğuralım.
Bu karışımı,buzdolabında soğutup,kendini çekmesini sağlayalım.
Sonra buzdolabından çıkarıp,parmak şeklinde veya top şeklinde köfteler hazırlayalım.
Önce una,sonra çırptığımız yumurtalara,daha sonra da galeta ununa bulayıp,kızgın sıvıyağda kızartalım.
Dilerseniz yumurtaya bulamadan sadece una bulayarak da kızartabilirsiniz.

 
Daha pratik balık köftesi yapmak isterseniz ki Ben  yaptım konserve balığıylada yapabilirsiniz...

 

 
,~"'v'"~,Afiyet Olsun ,~"'v'"~,

BU GECE KADİR GECESİ


Bu güzel ve özel günde şeytana uydurma ALLAHIM sana ibadet etmemiz için bizleri nefsimize ve şeytanın düğümlerini çözmemiz için yardım et Ya Rabbim AMİN...

YA HAYIR SÖYLE, YA SUS!


Günahlar iki kısımdır. Biri, Allahü teâlâ ile kulları arasında, diğeri ise kulların kendi arasındadır. Allahü teâlâ çok merhametli olduğu için çoğunu affediyor, ama kullar arasında kul hakkı olursa, o adalete sevk ediliyor. Namaz kılmamışsa, namaz borcu varsa, o da mahkemeye gidiyor. Onun için, her fırsatta kaza namazı kılmalı, namazsız geçen zamanların affı için de, Ehl-i sünnet âlimlerinin eserlerinden, çok kitap dağıtmalı.

Gıybet, iftira gibi kul hakkı olan günahlar nasıl affolur? Köyün birinde çok laf taşıyan, dedikoducu biri varmış. Köyün hocasına gitmiş ve (Hocam, ben yaptıklarıma tevbe ettim. Acaba affoldum mu?) diye sormuş. Hoca efendi de ona, (Sen yarın köy meydanına gel, orada göreceksin. Yalnız gelirken kuş tüyü dolu bir yastıkla gel) demiş. Ertesi gün adam yastıkla köy meydanına gelmiş. Herkes orada. Hoca, cebinde getirdiği makasla yastığı kesmeye başlayınca, kuş tüyleri rüzgârın tesiriyle etrafa dağılmaya başlamış. Hoca, (Şimdi bütün tüyleri topla, o zaman affedilirsin) demiş, ama ne mümkün? (Hocam, uçup gittiler, nasıl toplarım) demiş. Tabii herkes, bu işin hikmeti nedir diye merakla beklerken Hoca, (İşte bu tüyleri tek tek toplaman gerektiği gibi, kimin dedikodusunu yaptıysan, kimin hakkına girdiysen, onların hepsiyle tek tek helalleşmen gerekir) demiş...
 
 
Allahım


İnsanî değerlerin hor görüldüğü,

dînî düşüncede kırılmaların yaşandığı,

her taraf, başı boşların gürültüleriyle inlediği günümüzde,

başka bir şey değil, Sen bizleri gönül insanları eyle ya Rabbi!

Kadir gecesi hürmetine gönül insanları eyle ya Rabbi!

Mübarekramazanhürmetine gönül insanları eyle ya rabbi!

İşte Bir Dilim Aşklarım