18 Nis 2011

SARAY ENGİNARI



Her hafta alıp minik tatlı biberime Elif Eceme yedirdiğim ve benimde damak tadıma uyan bir yemeği sizlerle paylaşmak istiyorum ve faydalarınıda sizlerle öğrenmek için paylaşıyorum...


Enginarın Faydaları

Ortalama büyüklükteki bir enginar 25 kalori ve 3 gramdır. C, B vitaminleri, folat ve magnezyum içerir. Ayrıca yapraklarında bulunan sinarin kolesterolü düşüren bir maddedir.
Enginarın bir diğer faydası iştah kaybını gidermesidir.
Organları temizleyen, zihinsel kapasiteyi arttıran enginar antioksidan özellikte olup, toksik maddelerin atılması ve yaşlanmanın geciktirilmesini de sağlamaktadır.Anemi, romatizma, gut hastalığı, hazımsızlık, cilt kaşıntıları ve hatta böcek / yılan ısırmalarında kullanılmıştır.


Enginar mor çiçekleri olan çok yıllık bir bitkidir. Bir sebze olarak kabul edilmesine karşın yenilen kısmı henüz açmamış çiçek tomurcuğu olduğundan aslında meyve sınıfına girebilir. Tüm sebze ve meyvelerde olduğu gibi enginarın düzenli olarak tüketilmesi sağlığa oldukça faydalıdır.
Enginarın botanikte kullanılan ismi Cynara’dır. Bilinen en eski yiyeceklerden biri olan enginarın tarihi ile ilgili bazı bilgiler verelim:
Mitolojik bir karakter olan Zeus Cynara adlı bir kadına aşık olmuş ve onu bir tanrıça olarak ilan ettikten sonra birlikte yaşamaları için evine götürmüştür. Güzel kadın Zeus’un evini beğenmemiş ve kendi dünyasına dönmek istemiştir. Buna öfkelenen Zeus kadını evine yollamış ancak bir enginara dönüştürmüş.
Enginar aslında papatyalarla aynı familyadan gelmektedir. Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Akdeniz ülkelerinde yetişir. Çok eski tıp kitaplarında enginarın sağlığa faydaları, özellikle sindirimi kolaylaştırma özelliğine sıkça değinilmiştir. Eski Yunanlılar enginarı bir afrodizyak olarak kabul etmekte, cinsel isteği arttırıp, ilişki süresini uzattığı bilinmektedir. Bazı inanışlar erkek çocuk doğurmak isteyen kadınların enginar yemesini öğütlemektedir.
Enginarın faydaları yazmakla bitmiyor  bunları  bilipte yememek olmaz demi arkadaşlar:)

Malzemeler;
  • 4 Adet taze enginar,
  • 1 Çay bardağı zeytinyağı,
  • 1 Tatlı kaşığı un,
  • 2 Adet limonun suyu,
  • 1 Adet havuç,
  • 2 Adet patates,
  • 8 Adet arpacık soğan,
  • 5 Bardak su,
  • Tuz,Şeker
  • 1 Tutam dereotu,
İsteğe bağlı olarak;
  • Bezelye ve iç bakla (haşlanmış)

Hazırlanışı;
Enginarı kesme tahtası üzerine alıp sapını 1-2 cm kalacak şekilde kesin.
Alt taraftan başlayarak kalın dış yapraklarını elinizle tek tek koparın.
Keskin bir bıçak yardımıyla sapının dış taraflarını bir kat halinde kesip alın.
Alt kısmından 1-2 parmak kalacak şekilde, enginarı döndürerek yapraklı bölümünü 1 cm derinlikte ve bıçakla düzgünce kesin.
Kalan dış yaprakları ve sert kısımlarını elinizle alın. Enginarın iç kısmında kalan yapraklı bölümünü göbekten ayırın.

Enginarın göbeğindeki uzun tüylü kısımlarını bıçakla temizleyin.

Kalan ince tüylerini de bıçakla kazıyarak temizleyin.

Temizlediğiniz enginar göbeğinin iç tarafını yarım limonla ovun.Hazırladığınız enginarları kararmaması için bir limon suyu ilave edilmiş suda bekletin.

Havuç ve patatesleri parizyen kaşığıyla yuvarlak olarak çıkartın veya dilediğiniz şekilde doğrayın.Enginarların üstüne yerleştirin.Arpacık soğanları da ayıklanıp,enginarların üstüne dizin.Ayrı bir tencerede un,tuz,şeker,yağ,limon suyu ve suyu karıştırıp,enginarların üzerine süzdürün.Üzerine yağlı kağıt ile kaplayıp,kapağını kapatın ve orta ateşte 1 saat kadar pişirin.Soğuduktan sonra üzerine haşlanmış bezelye,iç baklada ilave edebilirsiniz daha sonra dereotuyla süsleyin servis yapın.


Afiyet Olsun;)

3 yorum:

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Güzel dileklerin için çok teşekkürler, enginarı ben de severek yerim, ellerine sağlık, tatlı kızlarına şifa olsun, yarasın. Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Enginarı bende çok seviyorum.
Harika bir lezzet..

Kızına afiyet olsun canım.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Ne faydalı bir sebze fakat,yeteri kadar tüketmiyoruz..
Ben salatasını yiyebiliyorum sadece,bu şekilde denemedim..
Ama çok güzel gözüküyor,denemekte fayda var :)
sevgilerimle..

İşte Bir Dilim Aşklarım